Как да изберем климатик с максимална енергийна ефективност?

Преди да се спрем на изкусителните предложения за електроуреди за отопление и охлаждане, не е зле да се запознаем подробно с възможностите и с оптималните характеристики за конкретните цели. В търсене на понижаване сметките за тока и повече комфорт, резонният въпрос на все повече хора е как да изберем климатик с максимална енергийна ефективност? За целта, е добре да се информираме относно характеристиките на новите модели, техните класове и сравнителните статистики. Според директивата на Европейския съюз за определяне на качеството при климатичните системи, се въвеждат класове на енергийна ефективност, които варират между А и G, като най-високо ефективните са А. Използваните коефициенти за определяне на енергийната ефективност, са SEER и SCOP, като се отнасят съответно за режимите на охлаждане и за отопление, като те все по-прецизно установяват ефективността на климатиците в различните сезони, като колкото по-висок е коефициентът, толкова ефективността е по-голяма.

За сравнение между класовете климатици в търсене на максимална енергийна ефективност, не е зле да имаме предвид експертното проучване, сочещо, че дори и 5% разлика в ефективност дава значителни разлики в пътя до покриване на първоначалната инвестиция. Ето как по-големите разлики между отделните класове, се отразяват още по-задоволително, особено имайки предвид, че те постепенно нарастват и вече могат да се намерят А+++. Такива са хиперинверторните климатици с максималната възможна енергийна ефективност за момента. Благодарение на техните сензори за отчитане на присъствие, климатикът променя посоката на въздушната струя, за да се създаде максимален комфорт за хората в помещението и съответно, при индикация за липса на хора в пространството, автоматично се включва енергоспестяващ режим на работа. Наред с всичко това, хиперинверторните модели са с плазмени филтри, пречистващи въздуха, на принципа на статичното електричество. Това дава възможност за улавяне на прах, полени, както и микроорганизми, което е добра алтернатива за хора с алергии.

С оглед новите изисквания на енергийна ефективност, високите класове климатици, отговарят не само на необходимите минимални нива на консумация на електроенергия, но и на минимизиране отделянето на емисиите на CO2. Както подобрение в самата техника, така и добра подготвеност за употреба с нея, се изисква и от нас, като ползватели. При оптимално добра експлоатация на висок клас климатик, чиято употреба е средно между 10 и 13 години, спестената електроенергия е с възвращаемост между 2 и 3 години. Какво означава оптимална употреба на климатика? Това е редовна профилактика на филтрите и задаване на постепенни отклонение, спрямо температурите навън, при това отново в определени граници. Например, специалистите съветват през зимата да не се спира климатика, за да може да поддържа определената температура през цялото време. Колкото по-рядко се изключва, толкова по-малко мощност ще му е необходима за наваксване на желаното положение. През лятото пък, е важно да не се свалят температурите в помещението с по-голяма разлика от 10 – 12 градуса, отново заради прекомерните усилия на самата машина. По време на горещия сезон, е добре да не отваряме прозорците и вратите през деня и по възможност да използваме плътни завеси. Повече информация в енергийна ефективност с impas-klima.com. Колкото повече грижи полагаме за уредите, толкова по-надеждно ще ни служат и те.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *