Важни неща, които да се гледат при покупка на употребяван автомобил

Нова кола или стара кола. Това е въпрос, който има своите привърженици и противници. Ако за някои колата трябва да е нова, за други в стария или употребяван автомобил няма нищо лошо. Но преди да се пристъпи към покупка на използвана кола, е много важно купувачът да се обърне към експерт – професионалист, който да направи основна проверка на колата преди покупка. Така новият собственик може е сигурен, че дава парите си за нещо, което си заслужава, а няма да се наложи да обикаля автосервизи и да търси майстори още на втората седмица след сделката.

След като направи щателен преглед за външни белези от удари, гниене, ръжда, за евентуални прикрити следи  от ударено, следва да се погледнат стъклата на превозното средство, за да се увери купувачът, че няма пукнатини. Дори и лека пукнатина може да се окаже началото на голям проблем, а по-късно да се влошат и да станат причина за голям и скъп ремонт.

Следва преглед на окачването. Обиколка на колата ще установи, дали е добре балансирана, дали амортисьорите са в добра форма. Проверка на предните гуми, за да се установи дали има някакъв звук, е знак, че лагерите на колелата или на окачването могат да бъдат проблемни.

Светлини и лещи е друг фактор, който заслужава внимание. Това е проверка, която може да бъде направена и с приятел. Той просто трябва да застане пред колата и да казва, кои светлини работят и кои не. Освен това трябва да се обърне внимание на замърсяване на фаровете, дали няма влязла влага или ако има пукнатини по тях.

От състоянието на гумите може да се разбере много. Кола с по-малко от, да речем, 10 000 км пробег, вероятно все още трябва да бъде с оригиналните си гуми. Ако автомобилът е с подозрително малък пробег, трябва да се има предвид, че километражът на превозното средство може да е бил върнат назад. Също така проверете дали и четирите гуми са еднакви. Всякакви различни гуми могат да показват, че са заменени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *