В София се проведе концерт на Николай Захариев „40 години живот и 27 години на сцената”

Николай Захариев е роден в София през 1983 г. и е израснал в институции за деца без родители. Докато учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ е стипендиант на световната оперна певица Райна Кабаиванска.

След това завършва СУ „Св. Климент Охридски“ със специален предмет Пеене и музикална педагогика. Има опит 27 години на сцената. Участвал е в предаванията „Като лъвовете“ по БНТ, „Шоуто на Слави“ по БТВ, „Музикална Академия“ по ТВ 7, „Черешката на тортата“ по Нова ТВ, в сутрешните блокове на Нова ТВ и БНТ и др.

Има участия на сцена и в Античен театър Пловдив, Зала 1 на НДК, Софийска
опера, Летен театър на Пловдив, както и в цяла България.

Николай Захариев е носител на наградите Златен медал за оперетен дует – гр. София, Надмощие на духа – 1-во място – гр. Велинград през 2013 г., Гран При в гр. Перник през 2014 г.

Той пее и композира музика. Пее и с мъжки вокален ансамбъл „Вокс Орфикус“, където е и музикален ръководител.

На 18 май Николай Захариев осъществява една своя мечта – да направи концерт-спектакъл, с който рестартира музикалната си кариера след Пандемията и същевременно отбелязва 40 години живот и 27 години на сцената.

Концертът е подкрепен и от негови приятели. Сред тях е певицата Мая Нешкова.

В концерта участва мъжки вокален ансамбъл „Вокс Орфикус“, на който Николай Захариев е музикален ръководител. В навечерието на 24 май, те представиха на публиката
песента „Песен за Славянството“ по музика на Николай Захариев и текст на Йордан Ватев –
родственик на Стоян Михайловски, автор на текста на песента „Върви, народе възродени“.

Вокален ансамбъл “Вокс Офикус” изпълни и песента „В памет на героите“, по музика на Николай Захариев и текст на Жорж Йорданов, както и други песни и инструментални пиеси.

Сред участниците бяха още Мая Венева, Антония Недева и женско трио за народни песни. Водеща беше Руска Дросева, бивш кмет на с. Мрамор, която представи шопски хумор.

Поздравително пожелание поднесе г-жа Ваня Перпелиева, президент на Фондация „Бъдещето на света“. Николай Захариев получи поздравителен адрес и от Президента Румен Радев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *