Дигиталното пространство и виртуалната реалност – новият дом на развлекателната индустрия

Популярността на дигиталното пространството, Интернет и виртуалната реалност отдавна не са новина. Това, което е интересно да се отчете обаче, е как този бум се отрази на представата ни за забавление. Множество класически развлечения трайно преминаха онлайн и не се очаква да настъпи обратния процес на завръщане към изначалните им състояния, напротив. За да онагледим по-добре тази наша теза, решихме да ви дадем няколко примера за масовия преход, който се извърши несъзнателно в някои от най-ключовите ежедневни сфери.

Бетинг индустрията: от квартални гишета до интерактивни онлайн платформи

Залагането на спортни събития е занимание, което е впечатлявало още средновековните изискани благородници. За да го упражняват, са посещавали колодруми за състезания с коне или разнообразни терени, на които се е играели различни двубои. По-късно залаганията, особено тези на масови спортове като футбол, се прехвърлиха на квартални гишета, в които се събират запалянковците, за да направят своите футболни прогнози и да пробват късмета си. Но и на това като че ли се сложи естествен край – днес на дневен ред са интерактивни платформи като SportingWin, които ти позволяват да се пренесеш на съвсем друго равнище. 

Предимствата на онлайн платформите са редица: дейността може да се упражнява в реално време от всяко място само срещу предварителна регистрация, която се прави с лични документи и внасяне на определена сума към акаунта. Веднъж регистриран, потребителят може да се възползва от множество допълнителни бонуси и премии. 

Концерти: от изпълнения на живо до лайфове в социалните мрежи

Музикалните концерти също не са това, което бяха. Към днешна дата, освен познатите ни варианти с изпълнения на живо, широка популярност добиха и т.нар. “лайф изпълнения” в социалните мрежи. При тях артистът изпълнител се оборудва със съответната техника и/или бенд по своя преценка и изпълнява музиката си, като всички това се предава през камера и микрофон на слушателите. 

Освен музика, по този начин започнаха да се консумират и други форми на изкуството като стендъп комедия, театър, литературни четения. Вариантът е добър, защото спестява редица логистични неудобства и дава възможност на повече хора да се включат в мероприятието, но пък определено така се отнема от атмосферата и изживяването на реалното събитие. 

Компютърни игри: от обикновени аватари и гейминг зали до разработване на виртуална реалност

Компютърните игри са другата сфера, в която дигитализацията и достъпът до по-съвършени технологии дадоха своето логично отражение. Изначално предпоставка за съществуването на гейминг индустрията е наличието на Интернет, така че не е голяма изненада, че с прогресивното нарастване на начините за достъп до него се улеснява участието в самите игри, оттам приходите на компаниите – оттам и инвестициите в графика и виртуална реалност. 

Изненадващият фактор всъщност е мащабът на процеса – никой не е очаквал, че за има-няма няколко десетилетия всеки запален геймър може да се сдобие с необходимата си техника в домашни условия и да си оборудва собствено студио. Тази функция доскоро беше запазена само за специализираните зали за компютърни игри и беше финансово и логистически недостъпна за останалите. 

Може би именно този феномен провокира и пазарни лидери в областта на социалните мрежи като Facebook да се ребрандират и да вложат огромен финансов ресурс, за да разработят “метавселена”, в която хората да съществуват изцяло виртуално. Подобна перспектива далеч надхвърля първоначалната идея на обикновения аватар и ни кара да се замислим какви изненади ни готви бъдещето.

Филми: от масови кино прожекции до стрийминг платформи

Netflix, Hulu, Amazon, HBO – дигиталните каталози с филми преобърнаха представата ни за традиционно кино. Вместо да ходим в залите или да следим с трепет какво ще дават по телевизията тази вечер, вече имаме достъп до персонализирани варианти по всяко време на денонощието. А изборът е свобода, на която ние, хората, трудно бихме устояли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *