Етнофестивал възроди български традиции

При силен интерес от 6 до 9 октомври премина първото издание на Етнофестивал “Челопеч – огнище на традиции”, провел се в парк “Корминеш”, община Челопеч. Организатори на събитието бяха кукерският клуб “Златните кукери” към читалище “Труд и постоянство 1901”, както и Общината на Челопеч.

Сред участниците в етнофестивала се отличиха съставите “Средногорски звън”, “Българче” и “Челопешки полъх”, които напомниха на всички гости, че българщината е жива и ще продължи да живее, докато все още почитаме традициите си и не забравяме корените си. Водещи на фестивала бяха Невелина Сараджова и Валентин Иванов, а специален гост в първия ден на събитието бе шампионът по бокс Тервел Пулев.

Сред основните акценти на Етнофестивал “Челопеч – огнище на традиции” бяха кукерите и конкурсната програма, оценяваща най-оригиналните кукерски маски и традиционни облекла и дамски обувки.

Още през първия ден на фестивала неговите гости имаха възможността да се насладят още на сурвакарски и коледарски групи от всички краища на България.

Всяка една от тях бе оценявана от авторитетно жури в състав Милена Беновска, Елка Минчева и Борислав Мутафчийски. Първият ден завърши с апломб, защото за настроението на публиката се погрижиха музикантите от орк. “Балканика”.

В последния трети ден на етнофестивала бе време за награди, защото бяха обявени победителите в конкурсната програма.

Първо място в категория “Маскарадни игри” бе спечелено от кукерската група на с. Кабиле, следвани от кукерската група “Рогач” от с. Оборище и кукерската група на с. Айдемир. В категория “Коледарски обреди” първото място бе присъдено на коледарската група на с. Айдемир, а на второ и трето място се наредиха съответно Подуенската коледарска група от София и коледарска група “Средногорци” от гр. Пирдоп. Победителите в двете категории получиха трофеи, а фестивалът бе закрит от изпълнението на колектив на Етрополската духова музика.

Първото издание на Етнофестивал “Челопеч – огнище на традиции” отново доказа, че българските традиции и фолклор продължават да се радват на силен и заслужен интерес. Организаторите от “Златните кукери” и община Челопеч обещават, че в бъдеще фестивалът ще продължи да празнува българщината, поддържайки тази искра в малки и големи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *