Какво да прави човек, ако стане жертва на трудова злополука

Ако човек стане на жертва на трудова злополука може да бъде мъчително и объркващо. Наред с различни наранявания, той може да има и много притеснения, свързани с инцидента, а намирането на надеждна информация за правна помощ на пострадали при трудова злополука често е трудно.

Ето насоки за това, какво трябва да направи човек, ако е претърпял трудова злополука.

Непосредствено след инцидента, той трябва да потърси първа помощ. Всяко работно място е задължено да разполага с аптечка и място за реакция за първа помощ. След инцидента, ако е в състояние, трябва да намери някой, който да му помогне. Дори нараняванията  да изглеждат леки, в най-лошия случай дори леко нараняване може да се превърне в сериозно състояние за цял живот.

Когато човек е в безопасност, трябва да помисли дали да не отиде в болница или Спешна помощ с линейка.

В случай, че човек работи сам по време на злополуката на работното си място, трябва да информира колегите си веднага за инцидента. Това е важно, ако по-късно решите да предявите иск за обезщетение или ако има разследване. Това означава, че един работодател и неговите застрахователи не могат да оспорват възникването на инцидента, нещо, което за съжаление често може да се случи.

Все пак е добре да се има предвид, че работодателят може лесно да окаже голям натиск върху своите служители. Възможно е да успеят да убедят други работници да отрекат случилото се произшествие. Това звучи ужасно, но простият факт е, че ако има „непробиваеми доказателства“, че е възникнала злополука на работното ви място, един работодател или неговите застрахователи няма да могат да отрекат, че се е случило.

Освен това, независимо дали планирате да предявите иск за обезщетение, ако жертвата предупредите колегите си за инцидента, ще има пълното право да търси правата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *