Как да изберем най-добрите климатици за жилището?

Имате ли желание да оптимизирате пространството, по отношение на температурата? Възможностите вече са налице и то с високотехнологичните предложения за климатици, покриващи и най-високите изисквания за енергийна ефективност и грижа за околната среда. С цел въвеждане на модели с нисък разход на електроенергия и минимум вредни емисии, се създават новите класове, като А+ до А+++, като хиперинверторните модели. Как да изберем най-добрите климатици за жилището? На първо място е добре да се прецени каква е изолацията и площта на пространството, както и неговата геометрия и районът, в който се намира. Според тези фактори зависи каква да бъде мощността на съответния модел, като е важно да не се правят компромиси, особено по отношение на изолацията, тъй като климатикът ще бъде толкова по-ефективен, колкото по-добре е изолирано пространството, в противен случай, ще се налага да наваксва необходимата температура по-често. Подробности в http://klimashop.bg/Hiperinvertorni-klimatici. Нагънатите специфични пространства също са по-сложни, но не и невъзможни за отопляване и охлаждане. Ако няма как да се монтира климатикът с високостенно окачване, то могат да се изберат подови климатици или подово-таванни модели, които са с адаптивен монтаж вертикално на пода или хоризонтално на тавана.

С подовите климатици, въздухът циркулира от пода към тавана, като така се създава естествена конвекция, поради което се смятат за още по-надеждни. Към най-добрите климатици, предлагани от най-висок клас спадат хиперинверторните видове, които имат и сензори за отчитане на присъствие, според които насочват въздушната струя в такава посока, че да не предизвиква дискомфорт у присъстващите. Съответно, когато сензорите отчетат липса на хора в помещението, климатикът преминава в енергоспестяващ режим автоматично. Оказва се, че един енергоефективен климатик, който средно работи между 10 и 13 години, при правилна експлоатация, възвращаемостта от спестената електроенергия се равнява на между 2 и 3 години. Това дава допълнителна яснота за ползата от ефективни и икономични решения в дългосрочен план. Какво все пак означава оптимална експлоатация?

За да работят максимално ефективно, дори и най-добрите климатици, имат нужда от редовна профилактика и щадящо отношение. Тоест, добре е да се сменят или почистват филтрите редовно, според характеристиките на съответния модел, като вече тези дейности са максимално улеснени и има филтри, които се мият директно под вода. Освен това е добре да не се претоварва климатика с изисквания за прекалено високи или ниски температури, тъй като по този начин той не само заработва на максималната си мощност, точно както се случва при всяко включване, но и се товари излишно. Съветите на специалистите за оптимална употреба, без рискове, са през лятото температурите да не са по-ниски с 10 до 12 градуса от външните, а през зимата изобщо да не се изключва климатика. Освен това резките смени в температурата също затормозяват машината. Ако скоро е включен един климатик, то е добре да му се задава постепенно преминаване към желаните температури. През лятото е добре да се държат затворени всички прозорци и врати, когато работи и по възможност да се спуснат плътни завеси, което дава няколко градуса преднина, в полза на охлаждането. Съвети и препоръки могат да се потърсят винаги, а за най-доброто решение всеки сам има думата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *