Кръстникът на суинга Ray Gelato идва в София за първи път

Легендарният Рей Джелато, поставил суинга в центъра на прожекторите от 80-те до днес, идва в България на 12 март! Английският джаз певец и тенор саксофонист ще завърти Sofia Live Club в суинг, джайв и блус ритъм под музикалния съпровод на незаменимия си бенд –  The Giants. Заедно възраждат интереса към винтидж джаз и суинг ерата с толкова модерно звучене, че „сънените“ класики на 20-те оживяват по нов, магичен и мащабен начин из цяла Америка, а малко след това в целия свят. През 2020 г.  „кръстникът на суинга“ отбелязва 25-годишния юбилей на бенда с нов албум, а София е сред първите градове, които ще сложат обувките за суинг за една приказна вечер.

Рей Джелато започва да свири на саксофон през 1979 г. на старите Rock’n’roll записи на баща си. По-късно официално учи музика в City Lit College в Лондон и взима частни уроци от великолепния саксофонист на Великобритания, покойният Пат Кръмли. Интересът му към музиката скоро прекрачва границите на R&B и Rock’n’roll звученето и се потапя дълбоко в творчеството на джаз великани като Бен Уебстър, Колман Хокинс, Лестър Йънг и много други. Имал е щастието и да работа с велики артисти като Сам Бутера, Скот Хамилтън, Бъди Тейт, Ван Морисън. Свирил е с популярните Echoes of Ellington Jazz Orchestra, The Barcelona Big Blues Band и Philadelphia’s City Rhythm Orchestra.

Цели 9 пъти гостува на един от най-важните джаз фестивали в световен мащаб – Umbria Jazz Festival. Също джаз фестивалът в Монреал, Карнеги Хол, в джаз клуба The Blue Note в Ню Йорк. Всяка година, на връх най-светлите коледни празници, е специален гост на най-популярния джаз клуб във Великобритания – Ronnie Scott’s Jazz Club. Приема да свири на ред светски събития, сред които най-запомнящи са приемите в кралския двор и, разбира се, сватбата на сър Пол Маккартни.

Ray Gelato & The Giants са една от най-възпламеняващите групи в Европа днес. Музикалното им майсторство и класа, оценявани по цял свят, за първи път ще блеснат и на софийската сцена с елегантен суинг, джайв, джаз и авторски песни.

Билети на цени от 50 лева можете да намерите в мрежата на Eventim.bg, бензиностанции OMV, билетен център НДК, Office 1. На място в Sofia Live Club на 12 март цената ще бъде 60 лева. Вратите отварят в 20:00. Концертът започва в 21:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *