Мексиканската супергрупа Sonido Gallo Negro за първи път в София на 3-ти юли

3 юли 2024 (сряда) – 21:00ч. – клуб „Сингълс“ (НДК, вход А4)

 

Ако някога сте се чудили как биха звучали Sun Ra Arkestra, aко се бяха родили в Мексико, oтговорът определено е Sonido Gallo Negro. Към този отговор за удобство на публиката можем да добавим и конкретиката на времето и мястото – 3 юли (сряда), зала „Сингълс“ на НДК (вход А4).

Мексиканската супергрупа, която европейската публика откри преди няколко години благодарение на Glitterbeat Records, предлага близо двучасово интергалактическо пътешествие с пълен набор от аналогови синтезатори, теремин, традиционни латиноамерикански перкусии, флайта и психеделични китарни рифове… В „космическата кумбия“, която групата свири, може да се усети както предколумбов толтекско-ацтекски митологичен фундамент, така близкоизточни и африкански влияния, а и вкусът на спагети-уестърните и на натуралния rock’n’roll ъндърграунд от предградията на Мексико Сити. Оркестърът наброява 9 души на сцената, като важна част от пърформънсите им са и хипнотичните визуални импровизации на Д-р Алдерете – единия от двамата аржентинци в Sonido Gallo Negro. Той е и човекът, изпод чиито ръце излизат също призрачните звуци на теремина в групата, основана преди 14 години от китариста Габриел Лопес и басиста Роли Мартинес.

Силно въздействаща на сетивата, музиката на Sonido Gallo Negro не остава незабелязана и от филмовите среди в Мексико. Пиесите им „La Cumbia del Borras“ и „Mercado de los brujos“ са включени съответно във филмите „Рома“ на Алфонсо Куарон и „Chicuarotes“ на Гаел Гарсия Бернал.

Sonido Gallo Negro e седмата група, издавала за Glitterbeat, която гостува на концертната серия „Аларма Пънк Джаз“ на БНР за последното десетилетие – след Tamikrest (Мали), Dirtmusic (САЩ/Австралия/Турция), King Ayisoba Band (Гана), Басеку Куяте & Ngoni Ba (Мали), Sirom (Словения) и Sacri Cuori (Италия). Лейбълът е най-прогресивният продуцент на уърлд/психеделик групи и артисти от цял свят в Европа и с неговото име свързваме още абсолютните любимци на българската публика „Баба Зула“ и Гайе Су Акьол.

Черният петел в името на групата символизира магията, която е не само музиката, но във „всичко останало, което ни заобикаля в Мексико“ (по думите на китариста и съосновател на Sonido Gallo Negro Габриел Лопес). Формацията е на 14 години, а в нашия регион на света идва за първи път – с програмата от актуалния си албум „Paganismo“, издание на T-Vox Records.

БИЛЕТИТЕ в EpayGo https://epaygo.bg/1351795131  и на касите на EasyPay започват от 30 лв. След изчерпването на първите 100 стават по 35. И накрая – в деня на концерта – по 40 лв. Местата в залата са само 180.

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/7089824014452203

 

YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?v=iVkVY-M-LkI

https://www.youtube.com/watch?v=Tlu6rq5_p1Q

https://www.youtube.com/watch?v=e7p77_d-Sgk

https://www.youtube.com/watch?v=PTxJ1NEWjCM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *