Нина Николина, Любо Киров и Калин Вельов ще са част от концерта на Верстапен в България

Даниел Верстапен
Даниел Верстапен

Фантастична изненада подготвя Даниел Верстапен за двойния си концерт в България. Пред българската публика белгийският пианист ще представи на живо своя уникален поглед върху автентична народна песен. Песента се казва „РАЙНА“, а за творческо партньорство в нея, Верстапен отправя покана към Нина Николина.

„Влюбих се в нейния глас, още щом я видях във филма “Белгийският крал”. Вашият фолклор е вълшебен! Дълбочината, богатството на гласовете, композициите-несравними са. Текстовете на песните са толкова интересни, изпълнени с легенди и предания. Аз „потънах“ в тях и за щастие нашата задочна среща с Нина дойде навреме, за да може българският фолклор да стане част от проекта “Bridge Between Cultures / Мост между Култури”, с който в момента съм на световно турне.“

Във всяка от точките на турнето, независимо на кой континент, Верстапен представя по една местна, позната и обичана за локацията песен. В България, за концертите си в Пловдив (Античен театър, 18 юни) и Габрово (Дом на културата, 20 юни), Даниел Верстапен пристига след участията си в препълнената „Карнеги Холв Ню Йорк и „Сидни Операв Австралия, за да представи своя прочит на „РАЙНА“.

Месец преди концертите белгийският виртуоз разкрива част от тайните по работния процес.  „Моят мениджър се свърза с Нина Николина, разказа й за идеята и за щастие тя откликна. Аз се заех със създаването на музиката, а Нина, като един от най-добрите познавачи и великолепни изпълнители на фолклор трябваше да открие най-въздействащия текст.“

Белгийският виртуоз Даниел Верстапен пресъздава българска народна песен, с гласа на Нина Николина

„Още в суров вид основата, която Даниел ми подаде звучеше толкова космополитно, че вече знаех коя ще е българската песен, която да вплетем- споделя от своя страна Нина Николина- Избрах една от така наречените „трудни песни“- такива, с които певците се дипломират в Музикалната академия. Тя е от пазарджишкия край, посветена е на Райна Княгиня и става популярна в изпълнение на неповторимата Надка Караджова. Като по чудо текстът и мелодията се „прегърнаха“ в такъв синхрон-все едно са писани едновременно.“

Аранжимент за уникалната нова версия създава Явор Русинов, а за невероятното усещане на живо, в концертите на Даниел Верстапен в България, ще допринесат още перкусиите на  Калин Вельов, кавалът на Дамян Йорданов и ангелогласните певици от хор „Магическите гласове“.

Но с това специалните моменти, които белгийският виртуоз е подготвил за българските си почитатели не спират. В България Даниел Верстапен ще представи специален сет с някои от най-популярните песни на Любо Киров, изпълнени на живо от Любо, в компанията на световно известното Верстапен пиано.

Даниел Верстапен и Нина Николина ще направят предпремиера на „РАЙНА“, на 26 май 2024 г., в културната столица на Белгия, град Гент. Събитието е организирано с любезната подкрепа  на град Гент, българското посолство, в лицето на г-н Пламен Бончев и с подкрепата на българската организация “Магически гласове” в гр. Гент, които имат традиция в честването на празника 24 май, денят на Св.Св. Кирил и Методи. В концерта участие ще вземат още: българският дамски хор “Булгапея” от Брюксел и хор “Футиоза” от гр. Гент.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България, по случай Белгийското председателство на Европейската комисия.

Събитието в Пловдив е с любезната подкрепа на Община Пловдив.

Билетите за гр. Пловдив:

Купи билети за ДАНИЕЛ ВЕРСТАПЕН ‒ МОСТ МЕЖДУ КУЛТУРИ, Plovdiv ~ Ancient Theatre Plovdiv (eventim.bg)

Билетите за гр. Габрово:

Купи билети за ДАНИЕЛ ВЕРСТАПЕН – МОСТ МЕЖДУ КУЛТУРИ, Габрово ~ Дом на културата „Емануил Манолов“ (eventim.bg)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *