Уникални концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио в „Европейски музикален фестивал“ 2019

Три уникални концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио се открояват в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2019 в София, който ще се проведе от 21 март до 23 юни тази година. Трите програми ще представят разнообразни стилове музика, а като солисти на оркестъра ще гостуват наши и чуждестранни изпълнители с впечатляваща кариера. „Европейски музикален фестивал“ 2019 включва общо 13 събития с над 500 участници, като за поредна година форумът е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.

На 23 април световноизвестните музиканти Пламена Мангова (пиано), Антон Бараховски (цигулка) и Кирил Злотников (виолончело) ще се съберат за първи път на една сцена във фестивала и ще си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио за изпълнението на мащабния и ефектен Троен концерт оп. 56 от Лудвиг ван Бетовен. Забележителната творба е рядко изпълняван шедьовър, който поставя високи изисквания към целия музикантски състав. Публиката ще има възможност да чуе тримата солисти и в индивидуални пиеси с оркестъра, а диригентската палка ще бъде в ръката на маестро Лучано Ди Мартино. Антон Бараховски, който вече десет години е първи концертмайстор на елитния Симфоничен оркестър на Баварското радио, е гостувал у нас през 2011 г. в цикъла „Концертмайсторите“. Сега той ще свири за българската публика „Мелодия“ и „Валс-скерцо“ от Чайковски. За виолончелиста Кирил Злотников, чийто ментор е прочутия пианист и диригент Даниел Баренбойм, това е първо представяне у нас. Той също е избрал за изявата си музика на Чайковски – виртуозните Вариации „Рококо“, а феноменалната пианистка Пламена Мангова ще изпълни „Унгарска фантазия“ от Ференц Лист.

Друг интересен акцент от фестивала с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио е програмата „Tango & Campanella“ на 31 май. Този концертен проект събира двама от най-харесваните български музиканти – цигуларката Мила Георгиева и диригента Максим Ешкенази. Те са били съученици в музикалното училище в София, след което пътищата им се разделят. На 14 години Мила заминава за Ню Йорк, където учи в „Джулиард скул“, а по-късно се премества в „Гилдхол скул“ в Лондон. През 2002 г. тя става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Максим завършва НМА “Проф. П. Владигеров” в София, а след това специализира дирижиране в Университета на Южна Калифорния. В САЩ развива блестящата си кариера като главен диригент на Младежкия оркестър Pacific Symphony и диригент на Оркестър “Колбърн”, а у нас развива изключително успешната образователната поредица „Фортисимо“. По покана на организаторите от „Кантус Фирмус“ Мила и Максим подготвят специално за „Европейски музикален фестивал“ атрактивна концертна програма, която комбинира виртуозната музика на Паганини и Равел със страстните танга на Астор Пиацола.
На 12 април, като част от фестивала детският хор „Пим-Пам“ ще отбележи своя 40-годишен юбилей. За тържествената вечер, която е с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио, гласовитите малки певци подготвят програма от детски песни и филмови хитове из творчеството на големия български композитор Борис Карадимчев – създател и дългогодишен ръководител на хора. Специално участие в юбилейната вечер ще вземе актьорът Георги Мамалев, както и солистите Весела Делчева от Националния музикален театър и рок-вокалистът Влади Михайлов. Диригент на концерта ще бъде Григор Паликаров.

Билетите за трите концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио ще бъдат пуснати в продажба от утре, 20 февруари на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел,

Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *