Фестивалът „Арт Поток“ се завръща с осмо издание през юли

Мариус Куркински открива културните празници в Лозенец и Царево

 

Редица културни събития ще се случват и това лято по време на морските фестивали „Джазче“, „Арт Поток“ и в морския клуб Hacienda Beach-Лозенец.

Второто издание на джаз фестивал „Джазче“ ще се проведе в Лозенец от 23 до 25 юни. „Любовта ни към джаза, изкуството и морето, роди идеята за създаването на „Джазче“ – единственият морски джаз фестивал. Уникалното в концепцията му е неговият специален фокус върху развитието на младите таланти в областта на поп и джаз пеенето“, споделиха неговите продуценти и организатори Димитър Тодоранов и Ханес Перфлер. „Джазче“ сe организира с подкрепата и на Община Царево. Хедлайнери на второто издание ще бъдат най-известния български контрабасист Димитър Карамфилов, BrazzViliDj и Велека Цанкова. Основната сцена ще бъде изградена на главната улица на село Лозенец, която отново ще бъде затворена за превозни средства. Джаз ще се слуша и на Централния плаж в бар Gipsy, който ще е домакин на  джаз сесии в компанията на DJ MR.K.  Посетителите на феста ще могат да се насладят и на джаз концерта на Велека Цанкова в Giardino Mare Lozenets на 25 юни. За втора година фестивалът ще посрещне на своята сцена и млади таланти от Музикалната академия.

За първи път тази година на Hacienda ще има зона за кучета в близост до малкия плаж в Лозенец. По този начин всички, които имат домашни любимци и са решили да посетят клуба, ще могат да се забавляват заедно. И това лято за 12-ия парти сезон на Hacienda са поканени световноизвестни диджеи, които ще гостуват на морето. Лозенец отново ще се превърне в център на нощния живот по подобие на дестинации като Миконос, Ибиза, Марбея и Сен Тропе.  Сред гостуващите артисти се открояват имената на Mr.Doris, Ерик Хагелтон, както и резидента на легендарния клуб Cavo Paradiso в Миконос, DJ Free Spirit. Това лято край малкия плаж ще пускат и испанската сензация DJ Mestiza. Диджейското женско дуо Pitty Bernad и Belah завладя световната сцена със своите сетове, в които сливат фламенкото с електронната музика. Сред българските звезди гости на Hacienda ще бъдат 100 кила, Ъпсурт, Murda Boyz, Мария Драгнева и Marten.

„Арт Поток“ (14-24 юли) се организира за осма поредна година от Hacienda Beach и Община Царево. Тази година фестивалът е подкрепен от Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ и от Министерство на културата. Форумът ще бъде открит на 14 юли с голяма международна изложба, наречена „Вояж“, която ще бъде експонирана в Исторически музей гр. Царево и ще остане там до края на сезона. В изложбата ще вземат участие, както млади, така и утвърдени творци и ще включва творби от всички области на визуалните изкуства. В изложбата ще се представят повече от 30 творци, както и гости от чужбина. Сред тях се открояват имената на Божидар Йонов, Евгени Йонов, Камен Старчев, Коста Данев, Валери Чакалов, Ангелика Радева, Златин Орлов, Лилия Колева – Бърдарова, Емануела Ковач, Лора Пармакова, Деница Стефанова и Павел Целкоски. Тази година със свои произведения ще се включи и южноафриканския творец Вилем Бота, който създаде специално за Hacienda три кинетични маймуни, които вече са част от интериора на музикалния клуб. Бота живее за постоянно в България от две години и освен, че е един от създателите на филмовото студио „Ню Бояна“, е работил по голяма част от международните продукции, заснети у нас.

Веднага след откриването на изложбата началото на културните празници ще даде големият български актьор и режисьор Мариус Куркински, който ще играе откъси от най-популярните си моноспектакли. Мариус за първи път ще гостува на фестивала и с нетърпение очаква срещата със своите зрители. Тази година по време на „Арт Поток“ 2023 ще се играят представленията „Спанак с картофи“ от Золотан Егреши с участието на Иво Аръков, Кирил Ефремов и Антоан Петров, както и комедията „Аз досадникът“ от Франсис Вебер с участието на Александър Кадиев, Мариан Бачев, Тихомир Благоев и други. Един от гвоздеите в програмата на фестивала ще е моноспектакълът на Театър 199 „Приятно ми е, Ива“ с участието на Ива Тодорова. Мария Касимова – Моасе също ще зарадва зрителите със своето ново разказваческо шоу „Червена звезда, бл.28“. Финалът на фестивала ще бъде поставен с „Духът на поета“ от Стефан Цанев на режисьора Маргарита Младенова, постановка на Народен театър „Иван Вазов“ с участието на Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов. Всички представления ще се играят на сцената на местното читалище в Царево от 21:00ч.

Традиционно по време на „Арт Поток“ ще има и премиери на нови книги. За първи път на морето ще бъде представена новата книга на Мария Касимова „Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане“ (Колибри). Журналистът и продуцент Георги Тошев ще участва на фестивала с второто допълнено издание на биографичната книга за Стефан Данаилов (Книгомания). Той ще представи и своя нов документален филм за актьора.  След миналогодишното си участие на „Арт Поток“, край морето се завръща и Иво Сиромахов с новата си книга „Бай Тошо“ (Сиела).  Премиера по време на фестивала ще има и книгата за големия актьор Филип Трифонов „Един ден, когато стана писател“.

За първи път на „Арт Поток“ ще има и куклено представление за всички деца, представлението „Пчеличката мързеливка“ на театър „Сириус“, което ще се играе на площада пред Читалището в Царево. А традиционната лятна арт академия за деца под ръководството на Калина Попова отново ще се състои в Лозенец. Малките таланти от школата по рисуване ще творят на малкия плаж в Лозенец. В края на академията всички малчугани ще подредят в обща изложба творбите, които са създали на брега на морето. „Арт Поток“ продължава традицията в програмата му да присъстват различни формати за цялото семейство.

 

Следете и профилите на Hacienda Beach в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/haciendabeach/

Instagram: haciendabeachlozenets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *