3 неща, които трябва да знаете за PCR теста

2020та бе годината на огромна промяна за света, това бе годината на пандемията, времето, в което една зараза замрази света и го постави на колене. За да се справим по-лесно с този проблем, на предни линии бе поставен PCR теста – във време на несигурност и огромна промяна, той бе нещото, което ни позволи да имаме поне някаква стабилност.

Какво прави PCR тестовете толкова различни от другите?

За разлика от другите видове тестове, PCR теста използва поредица от редукции, за да изведе РНК-то на заразата наяве, по неоспорим начин показвайки наличието или липсата й в тялото на заподозрян пациент. От самото начало на разпространението на вируса, медицински центрове по цялата страна, лаборатории и други клиники, изразиха готовност да помогнат за изследването на населението.

Един от най-явните примери са PCR тестовете на Ena1111.bg, тяхната специализирана лаборатория работи с лицензирани способи и оборудване, за да даде спокойствие на всеки, който има съмнение. Но какво прави PCR теста толкова сигурен и защо той стана златния стандарт на Световната Здравна Организация вместо някой друг тест?

Той е направен да таргетира точният генетичен код на заразата

Това, което го прави толкова точен, че е направен специално да търси генетичните маркери на този вирус – което означава, че няма как да даде грешен отговор и позитивен резултат да се появи при наличие на друг вирус. Това се постига чрез отделянето на биологичният материал на по-малки компоненти, докато не се стигне до сегмент с налично РНК.

Всъщност, РНК-то е нещото, което записва инструкции в клетките, а когато има вирус в организма, той се свързва с клетките, и чрез своето РНК, манипулира клетките, за да се разпространят в организма. За това и се използва толкова специализиран тест като PCR, за да се установи дали има налично РНК на Ковид в организма или не.

Теста става за 2 часа, но е нужна лаборатория

Поради нуждата от специализирано оборудване и лабораторни условия, излизането на резултат отнема 2 часа. Самите процеси отнемат време, като е нужно отделяне на РНК-то от другият билогичен материал, след, което той трябва да се копира няколко трилиона пъти, за да има достатъчно материал за извършването на теста. Именно това репликиране отнема време, а след тази репликация става ясно, чрез луминесценция, дали има налично РНК на Ковид или не.

Знаехте ли, че можете да си направите PCR тест при Ena1111.bg?

Поради голям наплив от заболели и потенциално заболели, здравната инфраструктура изпитва огромно затруднение да обслужи всички желаещи. За това и има частни услуги като Ena1111.bg, които предоставят редовно изследване против Ковид и то на добри цени – с тях не е нужно да чакате на опашка пред клиника.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *