A to JazZ отново превърна София в музикална столица с най-големия споделен градски празник

Фестивалът подари на граждани и посетители незабравими четири дни разнообразна музика, култура и изкуство, забавление, образование и екологична отговорност

 

Тринадесетото издание на знаковия за София фестивал A to JazZ донесе незабравима емоция и превърна Южен парк 2 в притегателен център за пълноценно културно преживяване за хора от всички възрасти. Уникалният модел на фестивала предоставя пряк достъп до култура и световна музика за десетки хиляди посетители, подпомага развитието на местни музиканти и творци, и работи за утвърждаването на споделени ценности, като чувство за общност и идентичност, и отговорно отношение към града и природата. Така събитието цели дългосрочно да допринася за устойчивото развитие на столицата като културен център в региона, разпространяващ нови творчески продукти за международната сцена, както и утвърждаването му като атрактивна дестинация за фестивален и конгресен туризъм.

“A to JazZ е нужен на града ни. За поредна година успяхме да доведем над 30 изпълнители от четири континента и десетки експерти от изключителни фестивали в Европа и САЩ. Тук идват активните градски хора, тук децата правят първите си стъпки към музиката и културата, тук за 4 дни даваме огромна сцена за изява на музиканти, местни бизнеси, творци и смислени инициативи. Един истински музикален празник на София.“ споделя основателят на фестивала Петър Димитров.

Десетки хиляди жители и гости на столицата се насладиха на мащабна музикална селекция от световноизвестни изпълнители, изгряващи таланти и български музиканти, синтезирана в четири дни. За втора година фестивалът откри с шоукейс концерти на 12 банди от цял свят, които споделиха своите музикални проекти с публиката и гостуващите делегати, фестивални програматори и букинг агенти от различни фестивали в Европа.

Трите основни фестивални вечери представиха различни стилове от световната джаз сцена. В петък виртуозите Mccoy Tyner Legends поднесоха автентичен американски джаз, в събота огнената Сирил Еме взриви с открояващо присъствие, танцувална енергия и вокално майсторство, а в неделя музикалният експериментатор MonoNeon закри фестивала с космическо звучене.

Музикалното пътешествие допълниха полската бас надежда Kinga Głyk, австрийските джазмени Austrian Syndicate, етно ритмите на YIK-CCN чак от Монголия и някои от най-добрите музиканти в България – изгряващите Postcard, Александър Славчев, Mista Future, Peyotoff, Михаил Йосифов и Новините в джаза и Frantik Zen. За поредна година фестивалът се излъчва и пред 80 милионна международна публика, благодарение на партньорството с френския телевизионен канал за класическа, джаз и световна музика Mezzo.

Паралелно с фестивалната програма продължи разговорът с международни експерти за културния капацитет и стратегия на града, и ролята на значимите събития за положителна трансформация в културен, икономически и социален аспект. „Най-силно впечатление, когато дойдох на A to JazZ, ми направи усещането за „заедност“, което създават хората, музиката и парка. Този подход на съжителство между културната програма, нейната публика и среда на провеждане е сред ключовите приоритети за развитие на фестивали и мега събития на глобално ниво, както и за положителна трансформация и регенерация на градовете.” сподели по време на конференцията Music Talks Беатрис Гарсия, експерт по международна културна политика и мега-събития, член на Международния Олимпийски комитет и комисията за Европейска столица на културата.

С все по-големи амбиции за развитие и културна разпознаваемост на София в световен план организаторите обявиха предстоящите концерти на младия виртуоз Уил Сант от Бразилия, който започва европейското си турне от България на 10 юли, завръщането на невероятната Джудит Хил на българската сцена през ноември и A to JazZ 2025, който ще се проведе от 3 до 6 юли в Южен парк 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *