D2 – 25 години вълнуваща музика и много повече от „две следи“ в сърцата на публиката

D2 отбеляза 25 години на сцената с концерт, който остави много повече от „две следи“ в сърцата на публиката. В един глас с емблематичната банда феновете пяха песните, които разказват четвърт век музикална история. Концертът на 10 май в НДК ще остане знаков спомен, събирайки на една сцена вокалистите на D2 през годините Дичо Христов и Деян Каменов-Дидо с настоящия Радостин Василев, както и бившите ѝ членове Явор Александров, Краси Тодоров и Десислав Семерджиев.

„Нямаше кой да ни каже“ даде началото на концерта и още с него бандата изправи публиката в зала 1 на крака. Феновете слушаха още останалите непоклатимо във времето песни „Ако някога“, „Две следи“, „Феникс“, „Марс“, „100 години“, „Прости ми, че сънувам теб“, „Аз и ти“ и др. в изпълнение на различните вокалисти – поотделно или в различни колаборации, както и най-новото парче на групата „Вярвай в мен“. Една от кулминациите на концерта беше изпълнението на „Ледено момиче“. А финалът беше признанието на D2 към публиката с „Не мога да спра да те обичам“ в изпълнение на Дичо, Дидо и Радо.

Специални гости на концерта бяха Мария Илиева – „С теб научих как“, Део – „Две следи напред“ и „Диви и щастливи“, и Владимир Ампов-Графа – „Колко си красива“. Сцената на D2 беше споделена и с младите изпълнители Русита Боева, която откри събитието с авторски песни, и с китариста Георги Димитров-Жожо, взел участие в акустичната част на концерта.

Група D2 е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият присъединил се член е Дичо Т. Христов, като малко след това D2 оформя своя първи състав, включващ Александър Обретенов, Красимир Тодоров, Явор Александров. През 2003 г. в групата е поканен Десислав Семерджиев.

След поредица от репетиции в сградата на 81 СОУ групата започва първите си клубни изяви, прераснали в активна студийна и концертна дейност от 1998 г. до днес.

Настоящите членове на D2 са Димитър Кърнев (китара), Александър Обретенов (бас китара), Васил Вутев (ударни), Радостин Василев (вокали).

Бандата има четири издадени албума – „Ледено Момиче” (2000), който е най-продаваният музикален продукт на българския пазар за последните двайсет години с повече от 100 000 броя; „2002” (2002); „6” (2006) – записан, смесен и мастериран в четири от най-реномираните студиа в Лос Анжелис, в които са работили и Guns”n”Roses, No Doubt, Velvet Revolver, Tracy Chapman и др.; „Феникс” (2014), композиран и записан с помощта на мобилно студио в атмосферата на бивша правителствена резиденция в продължение на две години.

В момента D2 работят по юбилеен албум със специални гости, включващ някои от най-големите хитове на групата, както и по около двайсет нови композиции, част от които ще влязат в напълно нов албум.

През годините групата прави няколко турнета в страната и участва на български и световни фестивали, като Eurosonic (Холандия), Rock’N’Coke (Турция), Rock for People (Чехия), съпорт е на концертите на Bon Jovi и Aerosmith в София и др.

D2 е отличавана многократно за „Група на годината“, „Албум на годината“, „Хит на годината“, „Най-добра група на живо“ от телевизия ММ, БНТ, БГ радио. Два пъти е носител на Голямата награда в конкурса на БНР „Златна пролет”.

Медиен партньор на концерта е БГ радио.

Автор на снимките е фотографът Иван Ерменков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *