Meszecsinka представят новия си албум за първи път в България!

Meszecsinka – групата, която през 2018 г. спечели престижната награда „Фонограм” (унгарското Grammy) за най-добър етно албум, се завръща в България за два концерта през май! Страната ни ще бъде първата, в които тя ще представи чисто новия си албум Stand Into The Deep.

На 18 май в Mixtape 5 в София и на 19 май в Бар Конюшните в Пловдив публиката ще има възможността да се потопи в силно контрастното и психеделично звучене на  международния проект. Готвен през последните две години, новият албум на групата Stand Into The Deepпродължава пътешествието в света на сънищата, започнато с предишния им запис Awake In A Dream, спечелил им международното признание на публиката и нестихващото одобрение на критиката.

Първият сингъл от албума –Приспивна песен / Lullaby” и клипът към него излязоха преди няколко месеца, а сега българската публика първа може да чуе и новата песен от него, канеща ни да видим смъртта по нов начин – Looking at my death.

Създадената през 2009 г. от Аннамари Ола (вокал, флейта) и Емил Билярски (клавирни, китара) група успява с постоянство да затвърди международните си позиции на една от най-успешните унгарски формации, изнасяйки концерти в цяла Европа, Русия, САЩ и Канада. Специфичните им композиции и обработки на унгарски, испански, руски, цигански и български народни песни са ключови за разпознаваемостта на Meszecsinka.

На 19 май в Пловдив почитателите на проекта ще се насладят на визуалното и звуково представяне на неосъзнатите връзки между традиционните форми на изкуството на различните европейски народи. Meszecsinka са звуковата част от проекта “Европа Психеделика”на фондация “Метаарт”, който е част от официалната програма на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Групата, чиито членове са с български, унгарски и полски корени,  е позната със способността си да смесва особеностите и чара на музиката от страните в Централна и Източна Европа в модерен и емоционално въздействащ музикален продукт. Освен визуалната презентация, заедно с групата на сцената ще бъде и Гергана Димитрова – Belonoga – певица от “Мистерията на българските гласове” и “Ева квартет”, инструменталист и композитор.

Meszecsinka празнуват 10-годишнина от своето създаване с новия си албум Stand Into The Deep, световната премиера на който ще бъде в България.

В същото време, преди броени часове основателят на групата -Емил Билярски пусна и нов клип по своя нова песен. Първият му самостоятелен албум “Само сам знам” беше представен през 2017 в София Лайв Клуб.

Meszecsinka са: Аннамари Ола (вокал, саз), Емил Билярски (клавишни, китара), Ференц Шомодьи (бас, контрабас),  Давид Кроликовски (барабани, перкусии).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *