Scorpions отново избухнаха на българска земя – този път на Midalidare Rock

Една от най-влиятелните рок банди на всички времена с ново силно участие у нас пред фенове от няколко поколения

Александър Александров

Германските рок – динозаври Scorpions бяха хедлайнер в първата вечер на може би най-силното издание на фестивала Midalidare Rock In The Wine Valleyкоето се провежда от 30 юни до 2 юли в китното Старозагорско село Могилово. Организаторите на събитието за пореден път превърнаха селото и местния Midalidare Hotel & Spa в българската столица на рока за няколко дни, през които тук се събраха фенове от цяла България, а и от редица други държави. И със сигурност има защо – Scorpions, Europe, Blind Guardian, Lacuna Coil и Helloween са само част от групите, участващи тази година.

Midalidare Rock 2023

Снимка: Midalidare Rock In The Wine Valley

Организацията на фестивала

беше на ниво с множество заведения, мини – събития и развлечения, както и възможности за настаняване, паркиране и др. Ако можем да споделим един недостатък, то това вероятно е транспортът до с. Могилово. Оказа се, че пътят до там просто не е предвиден за толкова сериозен трафик. Потеглихме от Стара Загора към 19:45 ч. с намерението да гледаме и част от другите групи, преди хедлайнерите Scorpions. Едва излезли от града обаче попаднахме в огромна колона от автомобили, насочили се … познахте – към рок събитието на вечерта. Многократно спирайки и тръгвайки на бавен ход трябваше да преминем покрай селата Ракитница, Винарово, след което да продължим към Могилово. Цялото упражнение ни отне над два часа и половина. Изчислихме, че колоната от автомобили от нашата страна е била с дължина повече от 15 км., а още коли пристигаха към разклона от другата страна – откъм магистрала Тракия. Всички с желанието да видят и чуят германските рок легенди.

Началото

Към 23:15 ч. все пак успяхме да се доберем до заветната сцена, точно навреме, за да чуем аплодисментите и първото парче на Scorpions – Gas in the Tank от новия им албум Rock BelieverБандата излезе в състав Клаус Майне (вокали), Рудолф Шенкер (ритъм китара), Матиас Ябс (соло китара), Павел Мончивода (бас) и Мики Дий (барабани).

Това беше седмият концерт на Scorpions в България и за пореден път немските музиканти показаха защо това е една от най-великите рок групи в света. И ако си мислите, че горното е субективно и ненужно прехвалване от страна на фен на групата, ето ви нещо достатъчно обективно: първият албум на Scorpions – Lonesome Crow е издаден през 1972 г., а точно 50 години по-късно – през 2022 г. излезе 21-вият студиен албум на групата – Rock Believer. И той, както и предишните няколко са изпълнени с не по-малко хитове, отколкото първите тави на бандата. Достатъчно е да споменем парчета като Lorelei, SLY, The Best Is Yet To Come, We Built This House, Rock Believer, When You Know (Where You Come From) от скорошните им албуми, за да се уверим, че Клаус, Рудолф и компания изобщо не лежат на стари лаври, а продължават да са

истинска машина за хубава музика.

Scorpions Midalidare Rock 2023 2

Снимка: Midalidare Rock In The Wine Valley

Трудно е да се сетим за много други рок групи, които да продължават да създават хитове в продължение на половин век. На прима виста се сещам за The Rolling Stones, U2, The Who, вероятно имена като Pink Floyd и Queen биха били сред тях, ако обстоятелствата не бяха попречили на това. Но да – броят определено не е голям. Не случайно някои фенове на Scorpions говорят за цели четири периода в творчеството на групата – преди 1980 г., 1980 – 1990 г., от 1990 г. до края на миналия век и от началото на века, до днес.

Затова и на концертите на бандата могат да се видят

Повече четете в kafene.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *