Благотворителен концерт на “Точка БГ” и Цветина Панайотова в Деня на музикотерапията

В Световния ден на музикотерапията − 15 ноември − музикантите от акустичната група “Точка БГ” и музикотерапевтът на психиатричната клиника на Университетска болница “Александровска” Цветина Панайотова (цигулка) ще свирят благотворително в подкрепа на терапията чрез изкуство за психично болни хора.

Набраните средства ще бъдат изразходвани за закупуване на музикални инструменти, бои, блокчета за рисуване, стативи и други материали за часовете по музико- и арттерапия в Клиниката по психиатрия на “Александровска болница”. Концертът е от 19:00 ч. в зала “Тържествена” на Централния военен клуб в София (бул. “Цар Освободител” 7).

Психиатрията на “Александровска” е на повече от 130 години и е най-голямата на Балканите. Терапията чрез изкуство е един от най-съвременните методи за психосоциална рехабилитация, прилаган за лечение на шизофрения, депресия, биполярно психично разстройство или страхова невроза. Като цяло тя подпомага ресурсите на човешкия организъм и активира оздравителните процеси. Повлиява благоприятно и хора, които не са с диагностицирано душевно страдание, но се намират в труден момент от живота си. Чрез преживяване на изкуството психичноболните изразяват емоциите си и асоциациите, които то събужда у тях. Това ги разтоварва от негативния емоционален стрес и провокира ценностната им система.

Много изследвания показват, че творческата дейност стимулира креативното мислене на човека, а по този начин − и креативното търсене на решения в трудни ситуации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *